top of page

WIL JIJ SNEL 100 EURO VERDIENEN?

Steek jij je hand uit logo

IK HERKEN ME IN DIT FILMPJE

Heb je zelf zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Je hoeft je niet te schamen, ook niet als je denkt dat je zelf iets verkeerds hebt gedaan. Blijf er niet mee lopen, (anoniem) erover praten is een eerste stap.

IK MAAK ME ZORGEN OM IEMAND

Zit iemand die je kent misschien in de problemen? Of heb je vragen over het filmpje dat je net hebt gezien? Het kan helpen om er met iemand over te praten.

 

Steek jij je hand uit logo
GELDEZEL?!

Criminelen verdienen met hun activiteiten illegaal geld. Dit noemen we ook wel zwart geld. Om grote bedragen van dit geld te kunnen gebruiken, moeten ze dit witwassen. Hiervoor zijn criminelen op zoek naar geldrekeningen die ze kunnen gebruiken. Ze benaderen jou misschien wel. Via social media, op het schoolplein of via iemand die je (via via) kent vragen ze je om even je bankrekening of bankpas uit te lenen. Misschien vraagt een 'vriend' wel of jij wilt helpen. Of misschien word je wel gedwongen. De criminelen gebruiken dan jouw rekening om crimineel geld te laten storten, over te maken of op te nemen. En zo dus wit te wassen. Het criminele geld is nu legaal geld. 

 

Zonder dat je het weet, help je met criminele activiteiten. Je bent dan een geldezel. In ruil voor je hulp krijg je geld. Soms wel honderden euro’s. Makkelijk geld verdienen en je probeert alleen maar te helpen, zou je misschien denken. Maar je wordt gebruikt door de criminelen en kunt hierdoor flink in de problemen komen. De politie komt geldezels, en jou dus ook, namelijk best snel op het spoor. Je kunt een strafblad krijgen, waardoor het lastiger is om een baan te vinden. Je kunt een aantal jaren zelf geen bankrekening meer openen. En de criminelen… die zijn nergens meer te vinden. Snel geld verdienen? Het is te mooi om waar te zijn.

 

Heb jij zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Weet je niet wat je moet doen? Erover praten is een eerste stap. 

bottom of page