top of page

GRATIS BLOWEN EN WAT PAKJES RONDBRENGEN?

Steek jij je hand uit logo

IK HERKEN ME IN DIT FILMPJE

Heb je zelf zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Je hoeft je niet te schamen, ook niet als je denkt dat je zelf iets verkeerds hebt gedaan. Blijf er niet mee lopen, (anoniem) erover praten is een eerste stap.

IK MAAK ME ZORGEN OM IEMAND

Zit iemand die je kent misschien in de problemen? Of heb je vragen over het filmpje dat je net hebt gezien? Het kan helpen om er met iemand over te praten.

 

Steek jij je hand uit logo
DRUGSCRIMINALITEIT?

Rondhangen met stoere gasten met dure kleding en spullen, gratis blowen, snel geld verdienen. Dat klinkt misschien best chill, toch? Wist je dat jongeren vaak in drugshandel rollen via vrienden, school of iemand uit de buurt? Soms niet eens bewust, maar je gaat een keer mee als een bekende een pakketje moet wegbrengen. Of je hangt met elkaar in de buurt om te blowen. Of een vriend vraagt je om te helpen. Je vindt het stoer om erbij te horen en kijkt tegen ze op. Maar dan krijg je zélf geld of dure kleding aangeboden om een pakketje af te leveren, of een ander klusje te doen. Misschien moet je van de crimineel wel drugs op school of op feesten verkopen. Even snel geld verdienen… én: je mag meedoen met de ‘grote jongens’. Je helpt misschien wel een vriend. Wat kan er misgaan? 

 

Criminelen hebben er vaak een neus voor wie ze moeten benaderen. Soms gaat het via iemand die je kent, iemand die je vertrouwt. Het blijft alleen nooit bij die éne keer. Voordat je het weet, word je onder druk gezet om door te blijven gaan. Als je wilt stoppen, wordt je familie bedreigd, word jij urenlang in elkaar geslagen of krijg je op je mobiel bedreigingen binnen. Je krijgt te horen dat jij ook de bak in gaat, omdat je criminele dingen hebt gedaan. Dan is het allemaal niet zo chill meer. Maar als je gedwongen criminele dingen doet, kun je je melden en krijg je misschien geen straf.

 

Heb jij zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Weet je niet wat je moet doen? Erover praten is een eerste stap. Dat kan ook anoniem.

bottom of page