top of page

VAKKEN VULLEN OF BIJ DE GROTE JONGENS HOREN?

Steek jij je hand uit logo

IK HERKEN ME IN DIT FILMPJE

Heb je zelf zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Je hoeft je niet te schamen, ook niet als je denkt dat je zelf iets verkeerds hebt gedaan. Blijf er niet mee lopen, (anoniem) erover praten is een eerste stap.

IK MAAK ME ZORGEN OM IEMAND

Zit iemand die je kent misschien in de problemen? Of heb je vragen over het filmpje dat je net hebt gezien? Het kan helpen om er met iemand over te praten.

 

Steek jij je hand uit logo
EEN UITHALER?!

Wist je dat tieners steeds vaker worden opgepakt in de Rotterdamse haven? Drugs komen vaak uit het buitenland via containers de Nederlandse havens binnen. De drugs moeten natuurlijk uit die containers gehaald worden. Dat doen de grote criminelen echt niet zelf. Soms worden medewerkers van de haven omgekocht om dat te doen. Maar steeds vaker worden tieners benaderd om drugs uit containers te halen. Het begint vaak klein: hangen met wat gasten in de wijk die drugs rondbrengen, zelf wat pakketjes rondbrengen en zo steeds een stapje verder. Of misschien word je wel benaderd door een vriend om te helpen. Als je drugs uit de containers haalt, verdien je serieus veel geld én dan hoor je pas echt bij de ‘grote jongens’. Soms moet je wachten in een container op het terrein en slaap je daar ook. Wachten tot de container met drugs is aangekomen, en dan als een speer die drugs eruit halen. 

 

Als je gepakt wordt op het terrein zonder drugs of wapens, dan hoefde je tot voorkort alleen maar een kleine honderd euro boete te betalen voor het onbevoegd betreden van een haventerrein. Sommige uithalers werden wel 5 keer gepakt en stonden lachend weer buiten. Maar dat is nu anders! Vanaf nu krijg je een celstraf van maximaal een jaar. Dan piep je echt wel anders...

 

Vaak gaat het om honderden of duizenden kilo’s drugs. Je snapt wel dat de grote drugsbaas je niet zomaar laat gaan als jij het te spannend vindt worden en wilt stoppen. Of misschien durf je niet te stoppen, omdat je zelf ook criminele dingen hebt gedaan. Als je gedwongen criminele dingen doet, kun je je melden en krijg je misschien geen straf.

 

Heb jij zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Je durft misschien niet te snitchen. Maar (anoniem) erover praten is echt een eerste stap. Anders kun je nooit meer stoppen...

bottom of page