top of page
Docentenpagina.png

Criminele uitbuiting

Criminelen kunnen jongeren benaderen voor verschillende klussen. Het kan gaan om het gebruiken van hun bankrekening of hand- en spandiensten bij drugshandel. Dit leggen we kort uit. 

 

Geldezel

Criminelen zijn op zoek naar bankrekeningen die ze veilig kunnen gebruiken. Zo blijven ze zelf onder de radar. Criminelen vragen kinderen om hun rekening en pinpas uit te lenen, zodat zij crimineel geld kunnen laten storten, overmaken of opnemen. In ruil daarvoor krijgen jongeren geld; ze zijn een geldezel. Maar ze kunnen daardoor wel flink in de problemen komen. Denk aan een strafblad en het niet kunnen openen van een bankrekening. En de criminelen… die zijn spoorloos. 

 

Drugscriminaliteit

Gepaaid worden met mooie praatjes, rondhangen met grote, stoere jongens met veel geld en dure spullen. En makkelijk geld verdienen door drugspakketjes rond te brengen of henneptoppen te knippen. De leeftijd van uithalers, mensen die drugs uit containers in de havens halen, wordt steeds lager. Het gaat dan bijvoorbeeld om middelbare scholieren. Vaak begint het met iets kleins, misschien gaan zij een keer met een bekende mee een pakketje wegbrengen. Voordat ze het weten, raken kinderen verstrikt in allerlei criminele activiteiten. Soms vinden ze het ook wel stoer om bij de ‘grote jongens’ te horen. Maar de criminelen laten ze niet zomaar meer gaan.

Zonder titel (500 x 500 px)-2.png

IK MAAK ME ZORGEN EN ZOEK HULP

  • Bespreek uw zorgen met de mentor op school.

  • Neem contact op met het Meld- en adviespunt Mensenhandel van Stichting Humanitas (010-2365256)

  • Neem contact op met de politie via 0900-8844 of bij spoed 112.

  • Anoniem melden kan bij Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl

BEKIJK HET VERHAAL VAN...

SAMIRA

"IK DRAAI VOOR DE SCHULDEN OP"

LUCAS

"GEEN WERK EN GEZEIK MET DIE GASTEN

DAVE

"ZOVEEL BLAUW OM ME HEEN"
bottom of page