top of page

WAT ALS JIJ NIET MEER THUIS KUNT WONEN?

Steek jij je hand uit logo

IK HERKEN ME IN DIT FILMPJE

Heb je zelf zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Je hoeft je niet te schamen, ook niet als je denkt dat je zelf iets verkeerds hebt gedaan. Blijf er niet mee lopen, (anoniem) erover praten is een eerste stap.

IK MAAK ME ZORGEN OM IEMAND

Zit iemand die je kent misschien in de problemen? Of heb je vragen over het filmpje dat je net hebt gezien? Het kan helpen om er met iemand over te praten.

 

Steek jij je hand uit logo
ARBEIDSUITBUITING?

Mensen uit Oost-Europa komen vaak in Nederland werken in de land- en tuinbouw, schoonmaaksector en horeca met het idee dat ze veel geld gaan verdienen voor hun familie thuis. Misschien heb je weleens iets gezien of gelezen over hoe zij vaak voor heel weinig geld veel en hard moeten werken in slechte omstandigheden. Ze spreken de taal niet, mogen verder niet naar buiten en zitten vast aan allerlei contracten.

Maar het gaat niet alleen om mensen uit Oost-Europa. Neem het voorbeeld van Chanel. Ruzie met een van je ouders, met de ander geen contact en geen familie bij wie je terechtkunt. Wat doe je dan? Misschien denk je dat je het alleen wel redt… Je vindt een baantje. Maar niet iedereen heeft het beste met je voor. Je baas geeft je wel een baantje en een salaris, maar trekt vervolgens de huur van de kamer en andere kosten van je salaris af. Je houdt niets over. En je durft niet te klagen, want je baas betaalt je zwart. En straks ben je ook je kamer nog kwijt. Of misschien had je dringend geld nodig en kom je via via aan een baantje. Maar voordat je het wist, word je gedwongen om in een drugslab of hennepkwekerij te werken. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Je bent alleen en misschien kun je er met niemand over praten...

Heb jij zoiets meegemaakt, of zit je er middenin? Erover praten is een eerste stap. Dat kan ook anoniem.

bottom of page